Theun de Vries – De Bergreis

Een prachtige kunstenaarsroman waarmee er eind jaren 90 een cirkel rond komt. Theun de Vries was immers aan het begin van zijn romanschrijverij begonnen met ‘Rembrandt’, de roman waar heel wat kritiek op is geweest. Dit is een roman over de schilder Hercules Seghers, een voorganger van Rembrandt voor wie Rembrandt als enige van de vakbroeders een grote bewondering had.
Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel is er een verteller die vanuit Seghers vertelt hoe hij een ongeluksvogel is. Hij woont op een armoedig zoldertje en heeft een soort relatie met een dienstmeisje van de verhuurder; ze raakt zwanger en dan wordt Hercules gedwongen of in ieder geval geprest om met een veel oudere rijke nicht te trouwen. Hij doet het en voelt zich schuldig en aan dat huwelijk beleeft niemand enig plezier.
Seghers wordt er letterlijk beroerd van en de chirurgijn die erbij is gehaald adviseert een reis en dat wordt de bergreis die tot de ardennen langs de maas voert.
Het tweede deel is in de ik-persoon geschreven en beschrijft terugkijkend de terugreis, niet zonder gevaar door de Zuidelijke Nederlanden waar sinds de afloop van het bestand de onrust is toegenomen, en de dood van Anneken, de vrouw van Hercules. Ze is van de trap gevallen, maar is ze wel van de trap gevallen; Seghers die dronken was thuisgekomen weet het niet meer en voelt zich opnieuw schuldig, maar ook opgelucht.
Het derde deel beschrijft hoe Seghers ondanks het fortuin dat hem in de schoot is gevallen aan lager wal raakt, hoewel hij ook nog wel heeft geschilderd. Dit deel is terugkijkend geschreven vanuit de persoon van een kunsthandelaar en beschrijft hoe het einde van Seghers leven in nevelen is gehuld.

Zoals Theun de Vries dat voorin het boek toelicht is hij begonnen dit boek te schrijven na het bezoek van een Seghers- tentoonstelling in het Rijksmuseum in 1954. Daarna heeft hij het boek weggelegd en een paar keer weer opgepakt om het uiteindelijk in 1998 af te ronden.

Op de website van het Rijksmuseum staan ook prachtige plaatjes van werk van Seghers… Hier niet een compleet overzicht wat weer leuk was aan de vorige link. Het gaat me hier om de prachtige presentatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s