Theun de Vries – Baron

De complete titel van dit boek uit 1987 luidt:’De wonderbaarlijke Michel Baron, zijn leermeester Molière en de praalzieke Zonnekoning.’

img_0369

Ja hoor, weer een soort kunstenaarsroman en weer zitten we in de 17e eeuw; nu echter in Frankrijk. Hoofdpersoon en ik-persoon is Michel Boyron, die Baron wordt genoemd. Zijn ouders waren acteurs en hij is al jong een toneeltalent en een bijzonder mooie jongen om te zien. Na de dood van zijn ouders komt hij terecht in een kindertoneelgezelschap. Hij wordt al jong een bewonderaar van Molière en kan deel gaan uitmaken van zijn gezelschap. Daar komt een eind aan na een ruzie met de vrouw van M. Hij verlaat het gezelschap en het toneel. Zijn oom sterft en hij erft het huis van de oom waar hij op zolder gaat wonen terwijl de rest via zijn voogd wordt verhuurd. Het boek speelt tot hier toe in en rond Parijs en zo komt er een mooi beeld van de stad naar voren; een stad die wel herkenbaar is maar deels natuurlijk helemaal niet.
Na allerlei verwikkelingen is het beter een tijd niet in de stad te zijn en zo gaat Baron mee met een rondreizend toneelgezelschap naar het zuiden…
Dan gebruikt Moliere de Koning om hem terug te roepen en raakt Baron weer in Parijs en allerlei verwikkeld en ondertussen maakt hij furore als acteur. Op de achtergrond speelt er van alles mee. Ketterjacht, het gedrag van Lully, de oorlog tegen de Nederlanden (1672), Charpentier komt nog om de hoek kijken en verder zo’n leger aan historische figuren dat de Vries er een lijst van heeft aangelegd achter in het boek.
In dit boek is er sprake van verschillende soorten strijd. Stijd tussen de toneelgezelschappen, strijd om het bestaan in een ruig Parijs en strijd tegen het systeem van de kerk en Louis XIV in wiens dienst het gezelschap van Moliere speelt en die hen op de gekste momenten laat opdraven voor een volgende uitvoering. Uiteindelijk is Moliere, die al jaren leed aan longklachten, in 1673 op; hij sterft zo ongeveer in het harnas. De Troupe du Roi moet dan alleen verder wat ze ook proberen maar het wordt al snel duidelijk dat dat wat Baron betreft niet gaat lukken. Hij breekt met de weduwe van Moliere, met wie hij al eerder een korte verhouding had gehad en staat aan het begin van een nieuw leven op het moment dat hij zijn diensten aanbiedt bij een van de andere gezelschappen van Parijs. Daarmee eindigt dan het boek.

Dit is een dikke roman van meer dan duizend pagina’s. Vanuit de ik-persoon ontrolt het verhaal zich chronologisch. Bekende thema’s als vrijheid en sterke zelfstandige vrouwen komen aan de orde. Andere zaken noemde ik al eerder. Het is geen rechtlijnige roman; het is eerder een roman met veel vertakkingen en verwikkelingen. Is het nu te dik? Misschien wel wat, maar ik heb in ieder geval niet de neiging gehad het boek maar weg te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s