De Rollen van de Dode Zee

Vroeger had ik de Penguin van Vermes. Bij Wever heb ik ooit de twee Nederlandse delen uit 1994 (Kok/Lannoo) vandaan laten komen, de vertaling van García Martinez en van der Woude. Daarvan heb ik nu opnieuw deel 1 gelezen. Hoe zat het ook al weer? Het gaat om die geweldige vondst eind jaren ’40 in de buurt van Qumran waar ook ruínes werden gevonden; misschien wel resten van een religieuze gemeenschap, een secte die vanwege een calamiteit is opgedoekt en de rollen heeft verborgen in grotten in de buurt.
Over Qumran hebben specialisten uit Groningen de Groninger hypothese voorgesteld om de relatie tussen Qumran en de Essenen aanneembaar te maken. Eerst was er een strikte beweging met vestigingen door het hele land, de Essenen. Later ontstond er een veel sectarischer club in Qumran. Vandaar dat sommige geschriften niet heel sectarisch zijn en ook niet aan een plaats gebonden. Andere zijn dat wel.

Dit deel bestaat uit een uitgebreide algemene inleiding en dan nog inleidingen bij de diverste rollen. De grove indeling: Wetsliteratuur, orderegels en poëtische teksten. Bekend zijn de Tempelrol, de Regel de gemeenschap en het Damascusgeschrift (CD). Het is fascinerende lectuur uit de eerste eeuw voor Christus en de eerste eeuw. Het geeft een kijkje in het Jodendom van die tijd en wel op een heel andere manier dan Josephus. Het aardige is natuurlijk ook dat er aan de ene kant geweldig wordt geput uit het OT en dat aan de andere kant termen of bewoordingen – bijvoorbeeld zaligsprekingen – passeren die in het NT ook voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s