De Makkabeeënboeken

1 Makkabeeën bestrijkt de periode in de tweede eeuw voor Christus wanneer na de tijd van Alexander de Grote het rijk is verdeeld en palestina onder de invloed van de Seleuciden komt met als gevolg dat men wat meer Griekse cultuur en gebruiken wilde invoeren. Sportscholen, griekse goden erin; sabbath, besnijdenis en tempelcultus eruit. Dat was zo’n beetje de idee. Een deel van de Joden ging daar niet in mee en zo ontstond er een verzetsbeweging met Mathias en zijn zonen waarvan Judas de bijnaam Makkabeeër kreeg. Het boek gaat dus over de verschillende oorlogen die zo ontstonden en is geschreven vanuit het perspectief van deze groep Joden die trouw wil blijven aan de oude inzettingen. Overigens heb ik deze deuterokanonieke boekjes gelezen in de NBV.

2 Makkabeeën vertelt vanuit ongeveer hetzelfde perspectief maar bestrijkt minder tijd en vertelt meer in detail de ellende die de Joden hebben meegemaakt en die aanleiding was om de strijd aan de gaan.

Wat me eerder ook al eens was opgevallen is dat het taalgebruik toch anders lijkt dan in boeken als Samuël of Koningen. Hier is sprake van Joden en worden de wet en de sabbath heel veel genoemd.

Daarmee is dit bijbelproject wat mij betreft klaar en is het toch wat anders gelopen dan ik me had voorgenomen. Ik ben helemaal door de bijbel gegaan maar heb minder dan eerst de bedoeling was aandacht gegeven aan de tekstgeschiedenis en de eigenaardigheden per bijbelboek. Daardoor kon er meer aandacht zijn voor ‘omliggende’ boeken zoals deze Makkabeeën, Thomas, DSS en Josephus en voor een ander ‘heilig boek’ zoals de Koran. Voor mij was dit wel de aantrekkelijke keuze. Tegelijk blijft er veel open liggen. Wat te denken van Gilgamesh? de rest van de Apokriefe boeken? enfin, dat komt wel weer eens…

l

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s