Een muziekgeschiedenis der Nederlanden

Een prachtig boek uit 2001 onder redactie van Louis Peter Grijp en in een ruim achthonderd pagina’s tellende reeks hoofdstukken door de muziekgeschiedenis van de lage landen gaat. Niet zoals Grout, maar steeds inzoemend op een incident of een thema. Het gaat daarbij in dit boek niet alleen om klassieke muziek; er komt vanalles aan bod. Van ontwikkeling van orgelbouw, klavecimbelbouw in de zuidelijk Nederlanden tot Louis Davids en het North Sea Jazz festival. Al lezend heb ik me wel met name op de ‘Kunstmuziek’ gericht, maar daarnaast toch ook vele andere wonderlijke onderwerpen meegenomen.

De algemene indruk is wel dat Nederland in de muziek een heel klein landje is geweest en nu misschien iets groter is gegroeid maar niet meer dan dat. Aan de andere kant hebben er hier best aardige dingen plaatsgevonden. Wat te denken van een goed klinkende carillonbel of de Mahler-uitvoeringen in het Concertgebouw olv Mengelberg?

De behandeling van de moderne muziek vanaf Diepenbrock tot Ter Veldhuis komt ook heel prettig en vanuit verschillende gezichtspunten aan bod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s