Johann Sebastian Bach

Het standaardwerk van Christoph wolff heb ik net uit. Het geeft een beeld van Bachs leven en zijn muzikale en intellctuele ontwikkeling, de ontwikkeling als organist, orgeltester, virtuoos, orkestleider, en uiteindelijk van zijn oeuvre waarvan na zijn dood een heel deel verloren is gegaan. Het grootste deel van wat er behouden is, is behouden door de zorg van Carl Philip Emmanuel. Hij stelde met Agricola ook een necrologie samen die geldt als belangrijke bron over Bach’s leven (1750, gepubliceerd in 1754). Een andere oude bron was de eerste biografie door Forkel aan het begin van de 19e eeuw (Über Johann Sebastian Bachs Leben, Kunst und Kunstwerke, Leipzig 1802)

.
Dit Bachproject heeft nog een staartje gekregen:
– Het Bachboek van Maarten ’t Hart uit 2000 een heel leuke introductie in deze wondere wereld. Aan de ene kant gaat het in superlatieven over de prachtigste muziek van Bach en daarin is hij heel persoonlijk en biografisch. Tussendoor is het toch ook heel informatief en kwam ik van alles tegen wat ik bij Wolff niet had gelezen. Het aardigste is toch wel het hoofdstuk waarin hij de Bach-literatuur toelicht. Voor de oude bronnen wijst hij op The New Bach Reader. Dat lijkt me een nuttige investering.

De hieronder genoemde boeken ga ik deze week nog eens wat verder bekijken:

-Het Bachboek van Albert Schweitzer (1905); ik heb een uitgave uit 1965 van Breitkopf & Härtel. Dit werk wordt dus ook door ’t Hart genoemd – niet door Wolff – hij vindt er wel onjuistheden in, maar ‘toch blijft zijn boek een prachtig, groots en monumentaal werk over de Thomas-cantor.

– De wereld van de cantates, deel 1, van Arnstadt tot Köthen, door Wolff en Ton Koopman, Unipers Abcoude uit 1995.

Er zit ook een muzikaal staartje aan te komen; we spelen over een aantal weken het 3e Brandenburgse Concert!

Ondertussen is er nog een aanwinst bijgekomen: ”The New Bach Reader”, een soort Bach-bronnenboek, de equivalent van de Bach-Documente, een ware schat aan wonderlijke informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s