Nieuw Ensemble in het Muziekgebouw aan het IJ

Voor mij was dit voor het eerst om een volledig modern programma live mee te maken en overigens ook het NE. Het programma heette ‘Niets dan goeds’ en bestond uit baanbrekende werken van grote namen van de generatie componisten waarvan de meeste nu overleden zijn:
Van Stockhousen Kontra-Punkte; een heel fragmentarisch stuk; klanken gaan door het hele ensemble; elk instrument speelt een paar noten wat als resultaat heeft – zo zei A. het – dat het lijkt of er een groep mensen door elkaar aan het praten is.
Daarna volgde van Donatoni – Refrein III, van Ligeti – Kammerkonzert für 13 Instrumentalisten, Différences van Berio, Rrrrrr… Funf Jazz Stücke van Kagel – verreweg het meest toegankelijk hoewel toch niet echt tonaal – en Anaktoria van Xenakis. Heel interessant en boeiend om mee te maken. Natuurlijk is dit geen muziek om bij mee te swingen en zo. Het leidt er bij mij toe dat ik veel meer de oren en alles openzet om gewoon tot me te nemen wat er gebeurt. Niets is bekend dus is elk moment en elke wending een verrassing. Dat is een heel actieve luisterhouding en dat vond ik erg leuk om mee te maken en bij mezelf te bemerken. Het werkt bij mij overigens live en aanwezig wel veel beter dan thuis. Conclusie: Ga vooral naar concerten met muziek die je helemaal niet kent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s