Augustinus – twee biografiën

James J. O’Donnell – Augustine (HarperCollins 2005)
Een boeiende biografie waarin de schrijver probeert kritisch door te dringen tot achter de coulissen van Augustinus’ leven. Het is ook geen chronologisch verteld verhaal dat begint met het grondig bespreken van de achtergronden van ouders om je vervolgens door kinderjaren te moeten slepen. Nee, hij pakt het fris en thematisch aan. Wel degelijk met respect en met bewondering zelfs, maar ook kritisch en dat zeker als het gaat om de strijd tegen de Donatisten en Pelagius. De laatste had ideeën die erg overeen kwamen met die van de jonge Augustinus toen hij nog maar net bekomen was van zijn Manicheïsche periode. Overigens denkt O’ Donnell dat het Manicheeëndenken altijd wel een beetje aanwezig is geweest.
Het aangename van Augustinus voor ons is dat er heel veel bewaard is gebleven, dat hij niet alleen voor eigen parochie schreef, dat hij onderhoudend schreef. Als persoon is hij niet zozeer de held van de vroege kerk maar zeker ook wat treurig; een beetje chagrijnig en gelijkhebberig. Met de idee van de erfzonde, de uitverkiezing en het katholieke, het algemene van die kerk heeft hij natuurlijk enorme invloed gehad. Ik ben overigens door dit boek een beetje genezen van het verstaan van Augustinus door de bril van de Reformatie, wat in onze cultuur toch een beetje ingebakken zit…

Peter Brown

Augsustinus van Hippo, zoals ik het begrijp de standaardbiografie uit 1967 en in het Nederlands vertaald in 1992 door Agon. Een grondige chronologische behandeling van Augustinus’ leven en denken. Voor mij worden hier een aantal zaken wat helderder dan bij O’Donnell hoewel hij door zijn aanpak juist ook wel weer verrassende dingen weet aan te dragen. Eigenlijk had ik het andersom moeten doen; eerst Brown en vervolgens O’ Donnell.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s