Theun de Vries – 1848

Dit boek is nu als compleet en heel dik boek in de biep aanwezig (tot het in de verkoop gaat…). Zo is het niet begonnen. In 1948 begon Theun de Vries met deze trilogie. Het eerste deel dat al snel uitkwam bij de Republiek der Letteren heet ‘Een spook waart door Europa’, de halve eerste zin van het Communistisch Manifest en dat is ook waar het boek over gaat. Marx die in Brussel met zijn vrienden is en werkt aan de afronding van dit geschrift. Deel twee heet ‘Nieuwe Rivieren’ en gaat verder met waar deel één was opgehouden in de bespreking van dit revolutiejaar. Deze twee delen heb ik jaren geleden gevonden en gelezen als losse boeken en toen ik het tweede deel  uit had kwam ik pas tot de ontdekking dat er ook nog een derde was. Dat deel heb ik een paar maanden geleden pas gevonden. Het is in 1954 uitgegeven bij Pegasus in Amsterdam. Daar is iets gebeurd met de eerdere uitgever waar ik nog niet van weet. Dat komt misschien nog. Dat laatste deel, ‘Hagel in het graan’ heb ik nu net uit. Het is misschien het treurigste deel omdat hierin duidelijk wordt hoe de revolutie van februari uiteindelijk stukloopt.

Het is een grote roman met veel verschillende perspectieven. De lezer volgt Marx, Engels, maar ook generaal Cavaignac, de generaal die in juni de opstand in Parijs neersloeg. Daarnaast een student die juist deelneemt aan die barricadenopstand, maar ook de adjudant van Cavaignac, die uiteindelijk onder gewetensbezwaren zelfmoord pleegt. Dan is er nog een informant/spion van de Russische Tsaar, er zijn opstandelingen in Duitsland en een groepje Russische intellectuelen probeeert op hun manier te begrijpen wat er gaande is in Parijs.

De taal is misschien wat gedateerd, maar niet op een bezwaarlijke wijze wat mij betreft; het boek  leest als een trein. Natuurlijk heeft de schrijver sympathie voor de zaak van de revolutionairen; hij doet dat wel innemend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s