Stefan Zweig – Kaleidoskop

Een bundel van Zweig met verhalen in 1936 uitgegeven bij Herbert Reichner Verlag (Wien – Leipzig – Zürich). Misschien is het wel een eerste druk; er staat in ieder geval niets over drukken in. Dat moet ik dus eens opzoeken.

Je kunt je zo enorm vergissen in mensen die je zomaar tegenkomt en daar al hele verhalen bij verzinnen. Daar gaat het eerste verhaal, Unvermutete Bekanntschaft mit einem Handwerk, over. De ik-persoon heeft wat tijd te verlummelen rond de Boule Strassbourg en ziet dan een zonderling persoon waarover hij eerst verzint dat het een detective moet zijn. Even later weet hij het zeker, het is een zakkenroller. Een prachtig verhaal waar je als lezer heel soepel ingelokt wordt.

Overigens kwam ik het bestaan van een Stefan Zweig Genootschap tegen. Wie had dat gedacht? Ik niet. Hoewel, dacht ik toen, waarom ook eigenlijk niet…

Leporella is een prachtig verhaal over een Tiroler dienstmeisje, we zouden nu misschien wel van een autiste speken, dat uiteindelijk bij een adelijk paar in Wenen terechtkomt. De Baron maakt haar medeplichtig als het gaat om zijn amoureuze avonturen. Zij wil dat overigens graag want ze bewondert de Baron op zo’n wijze dat het haar persoon verandert. Als gevolg van een steeds verder toegenomen verwijdering pleegt de vrouw zelfmoord. Dat is tenminste het oordeel van de politie. De schrijver laat ruimte voor ons om het voor mogelijk te houden dat het dienstmeisje, dat door de Baron Leporella wordt genoemd, haar zou hebben gedood. Na dit incident slaat de waardering van de Baron voor Leporella om in een haat die hij lichamelijk ervaart. Wanneer ze is ontslagen wordt blijkt ze in het Donaukanaal te zijn gesprongen.
Als gezegd een heel mooi verhaal door de onderhuidse spanning en de ontwikkelingen in de personen. Daarbij is het ook heel mooi verteld.

Dan Die Unsichtbare Samlung; Eine Episode aus der deutschen Inflation.. Het is een raamvertelling waarbij twee heren elkaar ontmoeten in de trein naar Dresden. Een is kunstkenner en vertelt dat hij op bezoek was bij een man die een enorme collectie tekeningen van Rembrandt en Dürrer moest hebben. De man bleek blind te zijn en zijn hele collectie was in deze tijd van inflatie door zijn vrouw en dochter voor veel te weinig geld verkocht. De man weet daar niets van en ‘bekijkt’ met de gast, die ondertussen is bijgepraat door de dochter, zijn bijzondere verzameling.

Episode am genfer See speelt zich af in een dorpje aan de rand van het meer van Geneve waar een visser iemand zo ongeveer naakt en roeiend op wat planken tegenkomt. Het blijkt een russisch soldaat te zijn die tijdens de oorlog, het verhaal speelt in 1918, na een enorme omzwerving op weg is naar huis. Als blijkt dat dat eigenlijk heel lastig is verdwijnt hij en wordt hij door diezelfde visser dood aangetroffen.

Buchmendel bestaat uit de nagedachtenis aan Jacob Mendel die dagelijks in een café te vinden was en door Jan en alleman werd geraadpleegd vanwege zijn waanzinnige bibliofiele kennis. Hij handelde bovendien in boeken en deed dat allemaal in dit café. De ik-persoon is daar jaren later en dan herinnert hij zich eindelijk deze bijzondere man. Wat is er van hem geworden? Alleen de toiletjuffrouw weet meer en vertelt over arrestatie als vermeend Russich spion. Wanneer hij een paar jaar later terugkeert is hij gebroken. Dat wordt nog erger wanneer hij, het café is dan in andere handen overgegaan, een caféverbod krijgt opgelegd. Opnieuw een prachtig weemoedig verhaal dat gaat over het verleden en het vergeten. En over boeken.

Het kostte me net even wat meer moeite om in het verhaal Angst te komen. Het gaat over een Irene, welvarend en getrouwd met iemand die bij de rechtbank werkt. Ze blijkt er al een tijdje een geliefde op na te houden en wanneer ze daar vandaan komt start er een chantage door een vrouw die zegt de vorige geliefde van de betreffende man te zijn geweest. De chantage neemte steeds grotere vormen aan en pas wanneer ze pillen koopt om zelfmoord te plegen is haar man er om haar tegen te houden. Hij blijkt de chantage met een toneelspeelster in scene te hebben gezet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s