Joseph Roth – Perlefter. Die Geschichte eines Bürgers

Afgelopen zondag besteedde OVT radio op Radio 1 aandacht aan Joseph Roth; een Vlaamse dame had over zijn Amsterdamse periode geschreven; het zou zomaar een proefschrift kunnen zijn geweest. Het romanfragment Perlefter had ik een paar weken eerder verworven en door het interview was ik helemaal in de stemming gebracht om het te lezen en dat heb ik dus gedaan.

Roth heeft het rond 1929/30 geschreven terwijl hij in Berlijn was en veel later is het manuscript opgedoken en in 1980 uitgegeven bij Rowohlt. Uit het interview begreep ik wel dat de vooral in hotels levende Roth heel makkelijk spullen en manuscripten weggaf. Hij had geen eigen huis en dus ook geen archief dus wat moet je dan met de zooi? Zo is het wel heel aannemelijk dat er dan weer eens wat opduikt.

Het boekje gaat over Perlefter, een welgestelde egoïstische kleinburgerlijke man, die vanuit een jongeman wordt beschreven die na de dood van zijn ouders naar Wenen is gekomen en vaag familie was van Perlefter. We maken kennis met Perlefter, zijn kinderen en nog wat meer mensen uit zijn kring. Het is een wat treurig verhaal, maar ook geestig. De stijl van Roth is innemend en mooi. Dat was me in de boeken die ik eerder las in vertaling (Job, Tarabas en Hotel Savoy) nooit zo opgevallen.

Overigens kwam ik het nog niet zo heel lang geleden opgerichte Internationale Joseph Roth Gesellschaft tegen. Dat schept een band.

Nog meer Roth-nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s