Theun de Vries – Ketters

Het staat me nog vaag voor de geest; het moment in 1982 dat dit boek uitkwam bij Querido. Het was duidelijk een gebeurtenis van belang; de verschijning van dit werk. Ondertussen heb ik heel wat van Theun de Vries gelezen, maar steeds ging het om romans over verhalen. Nu een verhandeling over ketters waarvan ik de eerste 152 pagina’s heb gelezen.
Het boek begint zo’n beetje bij het begin van het Christendom en vertelt zo het verhaal van de beginnende kerk, de dogma’s die tot ontwikkeling komen en de afwijkingen van gnostiek, Marcionisme, Montanisme, Manischeïsme tot Paulinisme en dan noem ik alleen de ketterbewegingen die me zo te binnen schieten waarvan overigens de laatste nieuw voor me was. Het is kerkgeschiedenis en bovendien het verhaal van de ondergang van het Romeinse rijk, de opkomst van de ‘barbaren’ en het begin van de middeleeuwen. En dat alles dan door de Marxistische bril van de Vries waar hij geen doekjes om windt.
Het is een knappe onderneming geweest, maar het resultaat is nu al redelijk onleesbaar, in tegenstelling tot de romans van de Vries. Hier gebruikt hij onnodig moeilijke woorden en weet hij zinnen te maken met veel te veel bijzinnen en andere franje. Daardoor is het boek al redelijk ontoegankelijk en over een paar decennia volstrekt onleesbaar terwijl het niet bedoeld was voor een louter academisch publiek. Ondertussen blijft de inhoud uniek en de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s