Joseph Roth – Biecht van een moordenaar

Een raamvertelling die zo begint: De ik-persoon vertoeft in Parijs en komt geregeld in een café voor Russische emigranten. Er is een man die bijzonder zijn aandacht trekt. Het blijkt een voormalig politiespion – Goloebtsjik – te zijn die op een nacht zijn levensverhaal vertelt. Zijn moeder was een eenvoudige vrouw, zijn natuurlijke vader een vorst. Zijn wettelijke vader was een eenvoudige houtvester geweest. Eenmaal gymnasiast wil hij als zoon erkend worden door de vorst. Die laat dat niet toe en daar lijkt een jongen die minder aanspraak op het zoonschap kan doen gelden bij betrokken. G. krijgt wel de kans om bij de politie te gaan werken en later in Parijs bij de geheime dienst. Hij moet dan nare klussen opknappen waar hij eigenlijk wel van doorheeft dat het heel erg is. Ondertussen heeft hij een soort verhouding met de vrouw die daarvóór een verhouding leek te hebben met deze aangenomen zoon van de vorst. De verhouding kost geld en komt tot een climax wanneer deze ‘zoon’ ook in Parijs is gearriveerd. G. treft ze samen in bed aan en gaat zo uit zijn dak dat hij ze beiden vermoordt. Dat dacht hij tenminste want als hij na in de oorlog te hebben gediend jaren later terugkeert in Parijs blijkt de vrouw nog te leven en de zoon van de vorst ook, hoewel gehavend.
In het verhaal komt een geheimzinnig personage voor, ook een spion achtige bijna alwetende man, die als de ik- persoon na deze nacht terugkomt in zijn hotel, daar net bezig is zich in te schrijven. Een raamvertelling met een luikje, zou je kunnen zeggen.

Een mooi boekje. Ik las de vertaling van Theodor Duquesnou die eerst in 1956 uitkwam bij Allert de Lange en in 1969 bij Polak & Van Gennep te Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s