Het Persmuseum te Amsterdam

Dat is niet een museum waar je een tijd in de rij staat voor je binnen bent. Het is een klein museum met een vaste collectie en een tijdelijke expositie.
De vaste tentoonstelling ging vooral over de geschiedenis van het fenomeen courant. Er hingen dus allerlei oude exemplaren vanaf 1616. Daarnaast was er wat te zien aan bewegende beelden en waren er wat gezellige ornamenten uit het krantenverleden. Een oud redactiebureau en een drukpers uit de tijd toen er nog letterlijk geperst werd.

De tijdelijke expositie ging over Peter van Straten en Jo Spier. De laatste was als Jood in Zutphen geboren en voor de oorlog in Amsterdam aan het werk als illustrator. Tijdens de oorlog is hij met zijn gezin in Theresiënstadt geweest en teruggekeerd. In de jaren 50 is hij naar Amerika gegaan. Peter van Straten was een bewonderaar van Spier en er waren vroege prenten van hem te zien waarin wel enige overeenkomst zichtbaar was. Later is hij in de meer krasseringe bekende stijl gaan tekenen terwijl die vroege tekeningen iets hadden van de strakkere stijl van Spier. Naar aanleiding van dit bezoek heb ik de twee Spier- boeken die we hebben weer eens bekeken. Het zijn knappe prenten. Soms een landschap, soms een spotprent en regelmatig series die je erop wijzen dat je dingen van meer kanten kan bekijken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s