Dick Swaab – Wij zijn ons brein

Met name het hoofdstuk dat handelt over het feit dat we eigenlijk geen vrije wil hebben was al flink in de kranten besproken. Zodanig dat je bijna zou denken dat het hele boek daarover gaat. Dat is dus niet het geval. Het is een zeer leesbaar en vrolijk boek over de ontwikkeling, de afwijkingen en de ondergang van onze hersenen. Of zoals de ondertitel zegt:’Van baarmoeder tot Alzheimer’.
Voor de liefhebbers passeert er op heel toegankelijke wijze heel wat aan hersenanatomie. Dat moet ook wel want anders valt dit verhaal moeilijk te vertellen. In mijn hersens gaan die termen niet beklijven en ik zou nu moeten kunnen uitleggen waarom eigenlijk niet. Tsja.
Wat me vooral boeide en wat me hopelijk bij zal blijven – in ieder geval tot ook bij mij het aantal hersencellen te drastisch zal zijn afgenomen – zijn de volgende drie onderwerpen:

1. Het feit dat de genen, maar vooral ook het leven in de baarmoeder heel bepalend is voor de ontwikkeling van hersenen en ook het verwerven van afwijkingen. Autisme blijkt in de meeste gevallen in de baarmoeder aanwezig te zijn. Dit is dan ook meestal de reden voor een moeizame bevalling. Zo is de moeizame bevalling niet de veroorzaker van het autisme.

2.Swaab gaat vrij uitgebreid in op hersenen en religie. Heeft hij een Christelijke achtergrond? Dat moet haast wel. Hij trekt hier flink van leer en heel overtuigend wat mij betreft.

3. Dan de passages over de vrije wil. Eigenlijk wilde ik daar niet in mee, maar toch vond ik het verhaal hier helderder dan ik het eerder uit de media had meegekregen. Het is een realistisch verhaal net als het hele boek.

Ja, zoals ik al zei is het ook een vrolijk en grappig boek. Zeer leesbaar en informatief. Het is een belangwekkend verhaal omdat het aantoont hoe tal van kwesties als pedofilie, agressie, autisme, schizofrenie en Alzheimer hersenkwesties zijn en zo ook benaderd moeten worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s