Ons feilbare denken; Thinking, fast and slow – Daniël Kahneman

Dit is een omvangrijk boek over denken, beslissen en het maken van keuzen. Aan de basis staat de idee dat we in ons brein te maken hebben met twee systemen. Die zijn er natuurlijk in de neurologisch aanwijsbare zin maar wel om één en ander te verhelderen. Systeem 1. gaat over snel, ongecontroleerd en intuïtief denken. Systeem 2. is kritischer, zorgvuldiger en lui. Door middel van talloze tests en onderzoeken wordt aangetoond dat we vaak beslissingen nemen gebruik makend van systeem 1. Dat gaat op tot hoog opgeleide lieden aan toe. Het gaat om veel voorkomende denkfouten en het is niet onaardig om daarop gewezen te worden. Een deel van het slordige en snelle denken wordt bestreden met statistisch denken wat ook hoort bij systeem 2. Bij dit deel van de verhandeling moest ik soms wel afhaken; ik kan me er alles bij voorstellen, maar in deze hoek ben ik een en al blinde vlek. Dat neemt niet weg dat het ook voor mij een heel boeiend boek is. Het kan helpen zicht te krijgen op eigen denkvalkuilen. Daarbij kan het helpen om een op te lossen probleem opnieuw te formuleren waardoor het in een ander licht komt te staan (90% kans op herstel of 10% kans op overlijden). Het probleem kan ook in een groter kader worden gepresenteerd; Wat ook meespeelt is dat mensen niet houden van verlies en dus ook niet van een formulering die een ontwikkeling in termen van verlies beschrijft. Wat vaak terugkomt is de neiging van systeem 1. om snel conclusies te trekken op basis van te weinig informatie: What you see is all there is (WYSIATI).

Teggen het einde van het boek gaat het over de waardering die mensen geven aan een vakantie of aan hun hele leven. De schrijver wijst hier op de neiging om te focussen op hoogtepunten en de afloop en niet op de duur.

Lastig in dit verder heel leesbare boek is dat concepten die bijdragen aan het begrijpen van het geheel niet altijd helder worden uitgelegd. Zou het aan de vertaling kunnen liggen? Hoe dan ook; voor iemand die nooit dit soort boeken leest is het een heel bruikbaar boek.

Met dit verhaal doe ik het boek overigens in ernstige mate te kort want het staat boordevol opmerkelijke zaken en loopt bovendien niet leeg wat snel kan gebeuren.

Hier dan nog de Wikilink naar Daniel Kahneman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s