Andrej Bjelyj [Bely] (Boris Nicolajevitsj Boegajev) – Petersburg

Dit boek heb ik door stom toeval verworven. Zonder enige voorkennis viel mijn oog erop en was ik vooral nieuwsgierig geraakt. De flaptest had ik toen nog niet gelezen. Trouwens, wat moet je nu met flapteksten? Hoe dan ook; ik heb het boek gelezen en het is bijzonder, niet heel toegankelijk, maar erg de moeite waard.

De roman speelt in het jaar 1905 in het onrustige Petersburg. Hoofdpersonen zijn de voorname ambtenaar Apollon Apollonovitsj en zijn zoon Nicolai. Nicolai heeft geen heel goede relatie met zijn vader. Hij is student en vaag betrokken bij revolutionaire lieden. Hij krijgt een pakketje en een brief met de opdracht om een bomaanslag op zijn vader te plegen. Iets dergelijks zou hij eerder eens toegezegd hebben. De tijdbom in een sardinenblikje wordt meer en meer onderwerp van het boek terwijl de stad dit op een bepaalde manier ook is. Aan het eind van het boek ontploft de bom wel degelijk, maar zonder slachtoffers te maken. De oude ambtenaar, onderhand uit staatsdienst, overleeft het in ieder geval en dat terwijl hij het blik zelf had meegenomen naar zijn studeervertrek.

Overigens maakt deze plot en de andere die ik hier niet noem het boe niet bijzonder. Dat komt door de wonderlijke stijl en compositie. Het verhaal wordt op een complexe wijze verteld, je krijgt als lezer veel expressieve waarnemingen mee en geraakt soms in een andere werkelijkheid dan die van het verhaal. Beschrijvingen van gebouwen, artikelen en verschijnselen zijn heel ervaringsgekleurd. Daarmee heb ik me nog steeds niet duidelijk uitgedrukt. Dat gaat me ook niet lukken. Het advies is: zelf lezen dit boek:

Image

Overigens is het vertaald door Charles B. Timmer en voor het eerst in het Nederlands uitgegeven in 1979 (Grote ABC); ik heb een derde druk uit 1981 uitgegeven door de Arbeiderspers te Amsterdam. De oorspronkelije uitgave is gebaseerd op de zogenaamde Berlijnse editie uit 1922 bij Epocha uitgegeven. Daarvóór waren er al een paar andere versies verschenen, de eerste als tijdschriftredactie uit 1911/1912. Deze versie is nooit gepubliceerd.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s