Theun de Vries – Sint-Petersburg

In tegenstelling tot de gelijknamige roman van Bely speelt deze niet tijdens het revolutiejaar 1905 maar tijdens dat van 1825, het  jaar van de Dekabristenopstand. Een historische roman dus. Iets anders valt er eigenlijk ook niet te verwachten bij Theun de Vries. Wanneer je informatie over de Dekabristen doorneemt heb je de context van de roman te pakken en meer dan dat omdat zelfs een aantal namen terugkeren.

De roman bestaat uit drie delen. In het eerste wordt de hoofdpersoon Sergej nog Serjotsja genoemd. Hij is dan nog een kind van zo’n twaalf jaar, zoon van een vooraanstaand officier. We zien hem zwerven door Sint-Petersburg, bezoeken brengen aan iconenschilders en in verwarring raken door een mooi maar zonderling meisje.

In het tweede deel is hij volwassen en getrouwd met een mooie vrouw die koel en afstandelijk blijkt en zich meer en meer terugtrekt op haal landgoed. Sergej schaakt opnieuw een opmerkelijk mooie vrouw, Nina, die hem zeer toegedaan is. Hij is ondertussen nog steeds getrouwd en zijn vrouw wil daar zeker geen eind aan maken. Nina kan bij zijn moeder logeren. Terwijl dit allemaal speelt raakt Sergej meer en meer betrokken bij een soort republikeinse, democratische revolutionaire club die vanuit de kazernes een soort opstand organiseert die plaatsvond op 14 december 1825 en jammerlijk mislukt.

Deel drie bestaat uit een Theun de Vries-truc. We zijn zo’n 15 jaar later en er arriveert bij Sergejs zus Katja een pak papier, een memoriaal van Sergej. Haar zoon leest voor en zo vernemen we wat er vanaf de dag van de opstand tot en met een deel van de verbanning is gebeurd.

Een mooie roman die een beetje Bassie en Adriaan-achtig begint. Daarmee bedoel ik dat er wel heel veel informatie wordt meegegeven. Het tweede en derde deel vond ik veel sterker en overtuigender. Het lijkt wel een russische roman. De stijl is wat archaïsch. Terwijl ik dit zo schrijf bedenk ik wel dat dit in de romans van Theun de Vries eigenlijk vaak het geval is. Doet hij dit expres juist omdát het historische romans zijn? Een minder historische roman van Theun de Vries is naar mijn idee ‘WA man’, een novelle die zich afspeelt tijdens de jaren voor de oorlog en geschreven is in 1944. Ik heb eens gekeken en heb de indruk dat de stijl minder historiserend is met kortere zinnen. Ik zeg er maar met nadruk bij dat ik deze conclusie na lezing van een paar pagina’s heb getrokken en dus zelf niet heel serieus neem.

De roman is in 1992 uitgegeven door Querido (Amsterdam).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s