Eine neue Geschichte der deutschen Literatur

IMG_0433

Ik geef het meteen toe; het boek ziet er niet uit met die kabouter, maar ja, dat is zo ongeveer het enige en niet erg inhoudelijke wat ik er op aan te merken heb. Het is een eigenaardig boek.
Het is een vertaling van een Amerikaans werk: ‘A New History of German Literature’, in 2004 uitgegeven door Harvard College. In 2007 is de Duitse uitgave uitgekomen bij Berlin University Press.

Kijkend naar de titel verwacht je een verhandeling over de Duitse literatuurgeschiedenis beginnend in de Middel-Eeuwen en eindigens aan het einde van de 20e eeuw. Die tijdspanne klopt wel alleen die verhandeling is er niet. Het boek bevat een chronologisch geordende verzameling artikelen die steeds naar aanleiding van een voor de literatuur belangrijk jaartal zijn geschreven. Zo gaat 1457 over de uitgave van een Psalmenboek; het eerste drukwerk van Gutenberg. 1848 behandelt de uitgave van das Manifest der Kummunistische Partij en 23 juli 1922 gaat over Jud Süss van Lion Feuchtwanger. Zo gaat dat 1191 pagina’s door met allemaal artikelen van zo’n 6 tot 7 pagina’s en dan volgt er nog een register. Het is een schatkamer en ik heb verrassende dingen gelezen die ik deels ook weer ben vergeten.
In Nederland hadden we al een kloek boek met eenzelfde opzet: Nederlandse Literatuur, een geschiedenis. Dit is een werk uit 1993 en uitgegeven door Martinus Nijhoff in Groningen onder de hoofdredactie van M.A. Schenkeveld- van der Dussen. In dit geval gaat het om hondervijftig artikelen – de flap spreekt van boekende essays, beginnend bij ‘omstreeks 1100′ en eindigend met een artikel over canonvorming rond het jaar 1992.
Ook leuk dus, maar het Duitse boek heb ik de afgelopen maanden doorgenomen waarbij ik het ene artikel helemaal las, het volgende gedeeltelijk en dan weer eens een artikel na de eerste allinea te hebben gelezen voor gezien hield. De Nederlandse versie wacht nog op zo’n behandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s