Anna Achmatova

IMG_0875

De band met Shostakovitsj was niet intens, maar in het boek van Volkov dat ik ooit las werd Achmatova wel genoemd. Ik wist dus van het bestaan van deze dichteres en heb nu haar biografie gelezen: Anna Akhmatova; poet & Prophet door Roberta Reeder  (Allison & Busby, London 1994). Ik had nog nooit een gedicht van haar gelezen, maar was vooral nieuwsgierig omdat ze een tijdgenoot was van Shostakovitsj, Pasternak en Mandelstam. Die laatste twee komen uitgebreid aan bod net als Alexander Blok en Brodsky. Natuurlijk passeren er nog veel en veel meer schrijvers en kunstenaars.

Het is een prachtig boek dat natuurlijk ook een bijzondere kijk biedt op de russische geschiedenis van de afgelopen eeuw tot in de jaren ’60. Het boek begint vóór de eerste wereldoorlog en dus voor de revolutie. Akhmatova wordt beschreven als een mooie jonge vrouw van goede komaf. Als ze net een beetje aan het dichten is krijgt ze een relatie met de dichter Gulmilyov met wie zo ook trouwt. Eigenlijk is het een soort lat- relatie, en dat lijkt ook in haar latere leven de trend te worden.

Het boek gaat grondig in op haar ontwikkelingen op het dichterlijk vlak en de ontvangst van haar werk. Opmerkelijk is het hoe veel er werd voorgelezen en gememoriseerd. Opmerkelijk is ook hoe het leven van Achmatova bestond uit verhuizingen en omzwervingen. Waar heeft ze níet gewoond? Ze kwam uit het huidige Oekraïne, maar Leningrad was haar stad en daar heeft ze ook een deel van de oorlog meegemaakt tot het niet meer kon.

Natuurlijk gaat het boek ook over de Stalinistische terreur van voor en na de oorlog. In tegenstelling tot anderen heeft ze er altijd voor gekozen om in het land te blijven. Vlak na de oorlog is ze een periode uit de gratie geweest – haar zoon Lev is gevangen genomen en verbannen geweest. Na de dood van Stalin in 1953 en het partijcongres een paar jaar later toen Chroetsjov wat afstand nam van Stalin werd het allemaal iets makkelijker.

Op het einde van haar leven is ze aan alle kanten geëerd als een van de grote dichters van Rusland.  Eind goed al goed? Het boek geeft een kijk in de literaire- en artistieke wereld van de Sovjet-Unie en bespreekt ook nog de ontwikkeling van Achmatova als dichter. Het is prima leesbaar, wat zeg ik, het is een mooie studie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s