Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen

Het boekenweekgeschenk van 2015 waarvan de titel slaat op een heftige liefdesrelatie tussen een man van zevenenveertig en een twaalf jaar jongere mooie vrouw. Zoiets hou je niet tegen, net als de zomer dus.

Het begint er mee dat Pierre, de hoofdpersoon de zoon van zijn geliefde van weleer uit een tehuis haalt. De jongen kan niet praten en is in sterke mate beperkt. Ze rijden naar Frankrijk en al rijdend houdt Pierre hele verhandelingen tegen de jongen van zo’n zestien jaar oud die hij meestal Chopin noemt. Hij vertelt de geschiedenis van zijn liefdesrelatie met de moeder van Chopin en ook hoe het afliep rond haar kinderwens. En hoe ze niet lang daarna is gestorven. Ondertussen vraag je je als lezer af hoe het nu met Chopin zal gaan. Stort hij ‘m ergens in de buurt van Avignon van een rots? Het lijkt erop dat hij hem na deze sentimental tour gewoon weer zal afleveren bij het tehuis. In wezen blijft dat op een aangename manier open net als de vraag of Pierre zelf de vader van Chopin is.

Eigenlijk doet de plot er wat mij betreft niet zo erg toe. Wat dit boek fijn maakt voor mij is de taal.  Die zit vol hyperbolen, vlaamsigheden en treffende vergelijkingen; het is heel levendig geschreven en dat is nog steeds alleen naar mijn smaak een goede reden en de belangrijkste om het boekje te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s