Arthur Koestler – Nacht in de middag

Een Hongaarse schrijver die in het Duits schreef en later in het Engels. Deze roman gaat over Roebatsjov, één van de voormannen van de Russische revolutie, gemodelleerd naar Trotski en andere leiders van het eerste uur. Hij zit gevangen want we zitten niet meer in het eerste uur maar in de jaren van de grote terreur, eind jaren ’30. In zijn cel herinnert hij zich voorvallen waarbij mensen niet volgens de normen van de partij en de revolutie hadden gehandeld en mede door zijn verslag daarvan waren gedood.

In de gevangenis heeft Roebatsjov met twee ondervragers te maken. De eerste is een strijdmakker vanuit de eerste jaren. Hij is overtuigd van Roebatsjovs misdaden (landverraad e.d.) maar heeft ook een soort consideratie en een zelfde manier van denken. De tweede is van een latere generatie en is meedogenloos en hard. Roebatsjov tekent bekentenissen en wordt doodgschoten.

Het gaat in deze roman uit 1940 over die verhoren, de bespiegelingen en de herinneringen. De vraag is: Denken we vanuit het collectief, de partij,  of vanuit het individu?

Het boek zet aan het denken over eigen beslissingen ten nadele van het individu en ten gunste van de organisatie. Ga maar eens leiding geven, zei die eerste ondervrager, dan beslis je al heel gauw ten gunste van de organisatie en niet van het individu. En zo is dat ook.  Overigens kan ik het echte citaat niet geven, het boek is alweer terug naar de biep. Het is een zeer leesbaar boek uitgegeven door uitgeverij Schokland, in de serie Kritische Klassieken.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s