R. en E. Skidelsky – Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar een goed leven.

Opnieuw een filosofisch-economisch boek over geld, over de vraag wanneer we er genoeg van hebben – van geld dus – en over het goede leven. Een boek dat een economie die wordt gedreven door ongebreidelde hebzucht aan de kaak stelt. Dat gebeurt door nog eens terug te keren naar Aristoteles, maar ook naar Keynes die dacht dat een periode van kapitalisme zou leiden tot een breed gedeeld goed leven en meer vrije tijd. Hier komt Faust even om de hoek kijken. Een tijdelijke overgave aan het kwaad waarna het allemaal goed zou komen.

Het boek is al een eind gevorderd wanneer de schrijvers komen tot hun eigen opsomming van wat het goede leven moet inhouden en wat dus volgens hen veel belangrijker is dan meehollen in de ratrace van consumentisme. Eerst de criteria waaraan basisgoederen moeten voldoen: Ze moeten universeel zijn, ze zijn goed in zichzelf en daarom eindstadiun, ze zijn geen onderdeel van een ander goed en onmisbaar. Hier volgen ze:
– Gezondheid
– Geborgenheid, een leven dat ‘niet in de war wordt gestuurd door oorlog, misdaad, revolutie of grote maatschappelijke of economische verstoringen.’
– Respect; er wordt rekening gehouden met je standpunt en je doet hetzelfde met mensen om je heen die waarschijnlijk heel andere standpunten hebben.
– Persoonlijkheid; ‘smaak, temperament en opvattingen over wat goed is moeten tot uiting komen.’ ‘Persoonlijkheid impliceert ruimte voor jezelf, “een kamer achter de winkel” zoals Montaigne het noemde…’
– Harmonie met de natuur
– Vriendschap in de vertaling van het Griekse filia. Dat is dus breder dan onze vriendschap.
– Vrije tijd.

Dit hoofdstuk begint met een prettig en heel toepasselijk citaat van Omar Khayyam:

Geef me een kruik wijn en een bundel gedichten
En een half brood met wat vijgen
Dan zijn jij en ik, op ons eigen plekje,
Rijker dan een sultan met al zijn schatten

Met deze korte indruk heb ik geen recht gedaan aan dit boek; ik denk een beetje de intentie te hebben aangegeven. En die spreekt me aan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s