Evan S. Connell – Mrs. Bridge

Een roman ( a classic American novel, volgens de voorkant) uit 1959 bestaande uit 117 korte hoofdstukjes. Flitsen. We volgen Mrs Bridge die trouwt met een goed verdienende man, kinderen krijgt, meedraait in de society van Kansas-City en langzaam aan tot verveling komt als de kinderen groot zijn geworden. Ondertussen is de oorlog uitgebroken, haar zoon in het leger, de oudste dochter uitgevlogen naar New York om te werken bij een uitgeverij en de andere dochter ongelukkig getrouwd. En dan is op zeker moment haar man plotseling overleden.

Het laatste hoofdstuk – Hello? – eindigt als een verhaal van Roald Dahl. Het vriest en Mrs. Bridge wil erop uit met haar ondertussen oude Lincoln. Terwijl ze de auto uit de garage rijdt houdt de motor er mee op.  Op de plek waar de auto tot stilstand is gekomen kan ze er niet uit. For a long time she sat there with her gloved hands folded in her lap, not knowing what to do. Once she looked at herself in the mirror. Finally she took the keys from the ignition and began tapping on the window, and she called to anyone who might be listening, “Hello? Hello out there?” But no one answered, unless it was the  falling snow.

Een bijzonder treurig en tijdloos verhaal over een vrouw die ouder wordt, van alles aanpakt en niets afmaakt, niet in staat is om helder over zichzelf en de eigen situatie te denken en zich aan te pakken. Een verhaal met veel open ruimte.

Tien jaar na verschijnen van dit boek lag Mr. Bridge in de winkel. Ongeveer dezelfde periode maar dan door de ogen van de echtgenoot die in Mrs. Bridge grotendeels buiten beeld blijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s