Babette Porcelijn – De Verborgen impact

Een boek over duurzaamheid, de verborgen impact die ons leven en consumeren heeft op de aarde, het milieu en de CO2 uitstoot. Veel was bekend maar veel ook niet. Zo had ik nooit verzonnen dat er zoveel verborgen co2 uitstoot zit in de spulletjes die we bij elkaar winkelen.

Wat het echt aardige is aan dit boek, is de vormgeving en de taal. Met geinige grafiekjes en dergelijke wordt veel op een nieuwe manier inzichtelijk gemaakt. Dat werkt goed. En dan is er de taal. ‘We hebben met een hoop dingen die we bouwen, verbouwen maken en vervoeren impact op de planeet. wist je al. We zien echter maar een klein stukje van die impact, want veel van ‘wat we daarvoor doen’ vindt plaats buiten ons zicht aan de andere kant van de wereld’. Helder, to the point, spreektaal en soms geinig.

Het boek wil impact van spullen, eten, transport, kortom, van heel het leven onderzoeken. De uiteindelijk tips zijn niet niet nieuw, maar hopelijk wel overtuigend door het verhaal wat ervoor zit, want natuurlijk zet het, als het om ieders persoonlijke keuzen gaat, pas echt zoden aan de dijk om niet te vliegen, geen auto te rijden en geen vlees te eten. Met een dak vol zonnecellen, een goede bank en een verstandige keuze in het stemhokje moet het dan goed komen.

Gisteren was Victor Lamme, hersenonderzoeker op de UVA op radio 1 te horen. Hij had het over de drie menselijke drijfveren: Hebzucht, angst en kuddegedrag. Zo op het eerste gezicht zie ik mogelijkheden en problemen als het gaat om de omslag naar een eco-positief of eco-neutraal leven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s