Martha Nussbaum – Woede en vergeving

Een filosofisch doch leesbaar boek over woede. Het gaat dan niet om frustratie-achtige boosheid, maar woede die gericht is op wrok en wraak. Dat is de woede die zo snel mogelijk omgebogen zou moeten worden in wat Nussbaum transitiewoede noemt. Woede die niet gericht is op het verleden en een nare dader, maar op de toekomst. Dit vergt een ruimhartige houding. Overigens noemt ze ook regelmatig de begrippen statusangst en statuswoede, boosheid die verband houdt met status en vermeend statusverlies.

En de vergeving dan? Daar zit al gauw een ritueel aan vast en het kan gepaard gaan met neerbuigendheid en een gevoel van macht, ongelijkheid. Voor Nussbaum is radicale gelijkheid en gelijkwaardigheid juist enorm belangrijk. Sprekend over het recht, wat natuurlijk een prima plek is om heen te gaan in het geval van een delict of iets wat je is aangedaan, zegt Nussbaum dat het de instantie is om vast te stellen wat er is gebeurd. Dat moet helder benoemd worden. Over straffen heeft ze bedenkingen. Zeker als wraak daarin een prominente rol speelt.

Stoicijnen spelen met het werk van Hannah Arendt een grote rol in dit boek. Daarnaast besteedt Nussbaum veel aandacht aan Martin Luther King, Ghandi en Mandela. Drie mannnen die in de praktijk bezig waren met transitiewoede en ruimhartigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s