Bill Bryson – Shakespeare

In 2007 kwam bij Harperpress Brysons boekje over Shakespeare uit. Was er nog niet genoeg geschreven over deze man uit Stratford? Nou, dat misschien wel, maar of er al zo’n degelijke, maar vooral ook geinige en goed geschreven introductie tot Shakespeare bestond? Ik waag het te betwijfelen.

Het boek deed me denken aan het Bachboek van Maarten ’t Hart. Ook een prima introductie geschreven door een deskundige fan. En dan de overeenkomt tusen Bach en Shakespeare: Over beide kunstenaars is als het erop aankomt naast hun werk vrijwel niets bekend. Nou ja, wat snippertjes. Er zijn geen brieven, geen dagboeknotities, ook niet van tijdgenoten, louter wat zakelijke gegevens en dingetjes van de burgerlijke stand en zo. Door de tijd heen is er dus rond Shakespeare van alles verzonnen wat in deze tijd is teruggesnoeid tot wat we nu weten: vrijwel niets.

Bryson heeft het dus over de tijd van Shakespeare. Een onrustige tijd waarin Elisabeth koningin was nadat er met haar zus Mary een Katholieke periode was geweest. In deze tijd was het heel lastig, eerlijk gezegd ronduit gevaarlijk om belijdend Katholiek te zijn. Een tijd ook waarin buiten het centrum van de stad het ene na het andere theater werd gebouwd. Zoiets bestond er nog niet. Het was een periode waarin heel veel mensen theaters bezochten en er heel veel stukken werden geschreven. Er bestond een enorme concurrentie en Shakespeare, die deel uitmaakte van the Chamberlaine’s men (Ten tijd van James gingen ze the King’s men heten) zorgde voor een goed deel van de productie.

Natuurlijk is er behalve voor de historische context aandacht voor de stukken, de stijl en eigenlijk het unieke talent van Shakespeare. Wil je je in Shakespeare verdiepen dan is dit een prima startpunt. Lijkt mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s