Michael Wood – In de sporen van Shakespeare

Een boek uit 2003, oorspronkelijk gepubliceerd door de BBC. Een lekker leesbare biografie van Shakespeare. Het aardige is dat het boek net als die van Bryson en Shapiro de tijd tot leven brengt. Een tijd waarin Engeland definitief protestans werd, een tijd van terugkerende pestepidemiën en een tijd waarin Londen een geweldige groei meemaakte net als het toneel.

Terwijl de in de Lage Landen de opstand tegen de Spanjaarden gaande was schreef Shakespeare het ene na het andere toneelstuk. Er moest gewoon productie geleverd worden voor het eigen gezelschap waar hij v.aak ook in meespeelde. Shakespeare liet zich inspireren door de Engelse geschiedenis (Monmoth), maar ook door vertalingen van Ovidius, Plutarchus, en Vergilius. Daarnaast las hij ook Cervantes en Montaigne en natuurlijk de Bijbel die in zijn tijd een waardige Engelse vertaling kreeg, de King James Version. Naast deze bronnen was hij rondhangend in herbergen en pubs heel gevoelig voor wat er speelde in de samenleving.

Het boek voorziet de belangrijkste stukken van een context. Het effect: Ik krijg zin om meer stukken te lezen of te zien en om meer te lezen over die context. Natuurlijk wil ik ook weer gaan kijken naar die andere klassieke schrijvers. Het moet natuurlijk leuk zijn om die met een Shakespeare-bril te lezen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s