Jodendom wat meer van binnenuit…

Om te beginnen het ik de klassieker ‘Joodse riten en symbolen’ van de Vries (Rabbijn te Haarlem, aldus de titelpagina) gelezen. Mijn exemplaar komt uit 1927 en wordt met ductape, ja, heel erg is dat, bijeen gehouden. Het is een oubollig boek waarin heel rustig de joodse dagen, feesten en gebruiken worden behandeld. Het geeft een kijkje in het Jodendom en zeker ook het Jodendom van toen. Opmerkelijk is dat de hele Nazi- ellende nog moest plaatsvinden en dat nog geen deel uitmaakt van het verhaal. Al met al een redelijk langzame manier om geïnformeerd te raken.

Veel sneller gebeurt dat met de uitgave Wegwijs in het Jodendom, uitgegeven door het N.I.K.. Het is een vertaling van een boek geschreven door Pearl en Brooks. Dit boekje uit 1985 behandelt het Jodendom wat schools en schematisch. Alle belangrijke termen worden ook in het Hebreeuws (gelukkig mét leesmoeders)weergegeven. Eigenlijk leest het boek van de Vries ondanks de ouderdom veel prettiger, maar ja, dat is als gezegd wel een onderneming. Overigens kreeg ik het idee dat dit boek veel meer voor eigen kring is uitgebracht

Wat exclusief voor de eigen achterban is geschreven is Jom, Jom. Een lesboek voor de Joodse jeugd. Ik heb de editie uit 1974. Inderdaad gaat het over de belangrijke dagen, maar eigenlijk alles wat het Joodse leven betreft. Een dat dan op een vriendelijke neerbuigende toon die ook niet meer van deze tijd is.

Time for my soul van Annette en Eugene Labovitz (London 1987) is ook voor de eigen gelovige achterban geschreven en is nog een stap devotioneler. Leidraad zijn de belangrijke dagen en feesten beginnend bij de Sabbath. Eerst is er een toelichting over de gelegenheid en dan volgen er verhalen die op de een of andere manier met het feest te maken hebben. Zoete Joodse verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s