Hagar Peeters – Malva

Een roman uit 2015. Pablo Neruda heeft terwijl hij consul was op Java een Nederlandse vrouw leren kennen, Maria Antoinette Hagenaar, en is in 1930 met haar getrouwd. Daarna trekken ze via Buenos Aires naar Madrid en ondertussen begint Neruda zijn vrouw al behoorlijk te negeren. Toch raakt ze zwanger in 1933 en zo wordt Malva geboren, de ik-persoon van de roman. Malva blijkt een waterhoofd te hebben, iets waar in die tijd niets aan gedaan kon worden. Wanneer de situatie in Spanje slechter wordt gaan Malva en haar moeder naar Gouda. Dat kwam Neruda goed uit, in feite leefde hij al met zijn tweede vrouw. Malva wordt onder gebracht bij een pleeggezin en haar moeder huurt een kamer in Den Haag. Op 8- jarige leeftijd sterft Malva.

Zo, dat is de historische omlijsting van de roman. We komen deze dingen als gezegd te weten omdat we in de gedachten van Malva zitten. Ze is dan wel dood, maar leeft in een bijzondere toestand in het hiernamaals los van tijd en plaats. Ze ontmoet daar trouwens andere schrijvers – Roald Dahl en  Szymborska –  maar ook kinderen van schrijvers en een personage, Oskar uit de blecktrommel. Zo kijken we mee in het leven Neruda en zijn tijdgenoten waaronder Lorca, maken we het begin van de burgeroorlog mee, maar ook de start van de junta van Pinochet in 1973.

En dan gebeurt er nog iets eigenaardigs. Hagar Peeters was al door Malva aangesproken als de notulist. Nu komt haar vader, de linkse socioloog Peeters het verhaal binnen. Hij was toevallig in het land tijdens de begrafenis van Neruda. Het blijkt een familie waarvan veel leden tijdens de oorlog zijn afgevoerd en vermoord. Ook Hagar is opgegroeid zonder vader, ze was 11 jaar toen hij Chili niet meer in mocht en zij eindelijk een vader kreeg.

Het boek gaat dus over vaderschap, het belang van een vader, het idee dat hij zijn zoon of dochter ziet en belangrijk vindt. Het boek stelt ook de vraag of het verwerpelijk is dat begaafde mensen hun gave achterna gaan en daarmee hun familie in de steek laten. Of moeten we blij zijn dat ze dat deden en daardoor de mensheid konden laten meegenieten van de resultaten van hun briljante geest?

Daarnaast is het boek ook nog eens een pleidooi voor poëzie en dat is niet verbazingwekkend als je bedenkt dat de schrijver een dichter is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s