Jodendom; restjes…

Om te beginnen heb ik wat gelezen in de Vertellingen van Rabbi Nachman, een boek van Buber uit 1906 waarin hij niet letterijk heeft vertaald, maar heeft naverteld van wat er van de verhalen van Nachman (1772-1810) uit overleveringen boven water was gekomen. Buber is steeds weer bezig geweest met het Chassidisme en eigenlijk laat hij in deze verhalen zien hoe Nachman de Chassidische levenshouding door verhalen probeerde te verhelderen. Het zijn overigens geen devotionele verhalen zoals je die ook kan aantreffen in de Joodse traditie. Het lijken meer tijdloze sprookjes waarbij onthechting en het leven van het leven zoals het komt een grote rol spelen. Maar daarmee heb te weinig gezegd.
Deze vertaling van Jef Last was eerder uitgekomen bij de Driehoek in 1946. Ik had uit de biep de versie uit 2011, uitgegeven door Bijleveld.

Dan nog even over de Talmoed, de weerslag van de mondelinge traditie en de discussie erover. Het is door de taal, maar ook door de structuur een voor buitenstaanders behoorlijk ontoegankelijk werk. Tussen de tweedehands boeken van Scheltema kwam ik Der Babylonische Talmud; ausgewählt, übersetzt und erklärt von Reinhold Mayer tegen. Dat is wat mij betreft geen boek om van voor tot achter door te nemen. De inleiding is verhelderend en zo heb ik toch iets in huis. Een complete Talmoed geen meer ruimte vragen want dat gaat toch wel richting een meter banden. Overigens staat de hele boel uiteraard ook op internet.

Maar toen kwam ik toch nog wat anders tegen. In de biep van Utrecht staan een paar delen van de Talmoed Bavli waar Drs. Jacob Nathan de Leeuwe mee bezig is. Ik heb het tractaat Berachot hoofdstuk 1 hier liggen (het dunste). Met deze noeste arbeid komt de Talmoed dan toch wel heel dichtbij en is het dus mogelijk om kennis te nemen van deze wondere wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s