Kamel Daoud – Moussa; of de dood van een Arabier.

In het Frans heeft de roman een heel andere titel: Meursault, contre-enquête, een term die letterlijk zo in de roman voorkomt. Zo geeft de Franse titel meer weg dan de Nederlandse en dat is zeker in dit geval opmerkelijk. In l’Étranger van Camus ging het over deze Meursault die een zinloze moord pleegt en ter dood wordt veroordeeld. In deze roman zit de broer van het slachtoffer van die moord in een café te praten tegen iemand voor wie Camus een held was.

Zo vertelt hij over hun moeder, wiens man al eerder was verdwenen en die nu ook een zoon heeft verloren. Als Algerije onafhankelijk is geworden weten ze het huis van de mensen waar zij werkte over te nemen (in te pikken). Daar zwerft op een nacht een blanke man rond die hij heeft doodgeschoten. Opnieuw een volstrekt onnodige moord. Hij wordt tijdelijk opgepakt, eigenlijk vooral omdat hij niet had deelgenomen aan het verzet tegen de Fransen.

En dan staat de mooie Meriem op de stoep. Ze doet onderzoek naar de eerste moord uit 1942 en wil er een scriptie over schrijven. En dan lijkt het of Meurault ook een boek heeft geschreven over de affaire: Le titre en était L’autre, le nom de l’assanssin était écrit en lettres noires et stricte, en haut à droite: Meursault.

Daoud speelt een spel van intertextualiteit. Aan de ene kant is er de reactie op het boek van Camus. Als boek, maar eigenlijk als weergave van feiten. Heeft camus zich destijds gebaseerd op een werkelijk gebeurd nieuwsfeit? Ook al zou dat zo zijn, toch reageert deze roman op die van Camus alsof die feiten beschreef. En dan wordt er een andere roman genoemd.

Een boek dat de ideeën van Camus globaal lijkt te onderschrijven – het leven is absurd – en een boek dat mij als lezer een andere kijk geeft op kolonialisme en dekolonialisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s