Ishiguro – Never let me go

Een herinnering van Kathy aan haar jeugd in Hailsham, de tijd daarna in de Cottages en haar carrière als ‘carer’ voordat ook zij donor zal worden.

Het wordt langzaam duidelijk hoe de wereld in elkaar zit. Er worden klonen gemaakt met als doel donor te worden voor de burgers van het land tot ze op zijn. Het experiment van Hailsham was bedoeld om het allemaal wat humaner te doen.

In een rustig tempo wordt er verteld over Ruth en Tommy met wie Kath het meest omgaat. Met Ruth heeft ze een intense maar ook ingewikkelde verhouding en met Tommy eigenlijk ook maar dan op een heel andere manier. De schrijver weet op prachtige wijze de subtiliteiten in de menselijke omgang en overwegingen weer te geven.

Een boek over verloren jeuged, dood en sex, maar ook een methafoor voor de dingen waar de samenleving niet zonder kan waarvan herkomst of gevolgen worden weggehouden van het publiek (overconsumptie, vliegen, vlees eten, enz). Je raakt er aan gewend en kan niet zonder zoals in de roman de uit klonen gekweekte donors.

Een boek uit 2005 waarvan de titel verwijst naar een song die een rol speelt in het geheel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s