Boelgakov – De Meester en Margarita

Nu had ik al wel een kort verhaal gelezen van Bulgakov over een hond die in een mensen verandert en toch weer hond wordt (of zo). Ik was dus gewaarschuwd. Toch overviel de hier en daar absurde aard van dit boek mij regelmatig.

Het is een complexe roman waarvan heel lang onduidelijk blijft waar het nu allemaal om gaat. Het begint al met de ongelukkige dood van een letterkundige, Berlioz.

In het tweede hoofdstuk zitten we ineens bij de procurator Pilatus rond de kruisiging van Jezus die Al Nosri wordt genoemd. Wat we als lezer dan nog niet weten is dat we in een vertelling zitten van ‘De Meester’, die ondertussen in een soort inrichting is beland.

Er is een zonderling gezelschap in Moskou dat zijn intrek neemt in het appartement waar Berlioz woonde. Het blijken satan en handlangers te zijn in de vorm van Wolant, een soort buitenlandse professor en zijn onderdanen. Langzaamaan spitst de roman zich toe op Margarita en haar minnaar, de schrijver van dat werk over Pilatus. Het gaat er steeds meer op lijken dat dit de reden is waarom dat Wolant naar Moskou is gekomen. Margerita maakt ondertussen een soort bal mee in laat ik zeggen de onderwereld. Er vinden tal van absurde zaken plaats. Uiteindelijk verlaten de Meester en Margerita in dode staat, als dode geesten misschien wel samen met Wolant het Moskou dat wordt weggevaagd.

Het is spijtig; het lijkt net of ik mijn vinger er niet achter kan krijgen. Wat wel duidelijk is; het is prachtig geschreven, licht en luchtig. Opmerkelijk ook dat de stijl binnen het boek ontwikkelt. Logisch ook, het boek is over een hele periode en met merkbaar plezier geschreven. Een absurde satire die moeilijk na te vertellen valt.

Bulgakov leefde tijdens de periode van terreur in de Sovjetunie en zo zijn er wel verwijzingen. We krijgen sowieso een blik in de wereld van schrijvers, redacteuren en dergelijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s