J.M. Coutzee, The childhood of Jesus

Wat is dit nu weer voor een boek? Een sprookje? In dat geval kunnen we beter spreken van een sprook. Ik kom op het idee door het feit dat het boek qua tijd en plaats onbestemd is. Het zou zo kunnen beginnen:
Er kwamen een man en een jongen aan in het land waar de mensen Spaans spraken. Ze kwamen als een soort vluchtelingen een nieuw leven beginnen. De man heette Simon en de jonge jongen David. Hij was niet de vader, maar voelde zich erg verantwoordelijk voor de jongen en wilde zijn moeder vinden.
Het was een wonderlijk land waar ze terecht waren gekomen. Een land van platonisten waar verstand dominanter was dan passies. Het eten was er zonder zout. Simon werd havenarbeider en had heel sympathieke collega’s waarvan er ééntje op een filosofiecursus zat.

Simon vond de vrouw die David’s moeder wilde zijn. Ínez. Ze vereert hem en verwent hem eindeloos. Zo gaat het boek ook over opvoeding en onderwijs. Op zeker moment moest David echt naar school wat een drama werd. Hij paste totaal niet in het systeem en moest naar een soort internaat. Hij had wel leren lezen met behulp van een kinderversie van Don Quichote, de held uit het anti-ridderverhaal die de sociale orde op z’n kop zette. Over m’n lijk, zei de moeder. Desnoods vluchten we weg. En dat gebeurde uiteindelijk ook. Simon, die het eigenlijk allemaal niet zag zitten ging toch mee en zo vertrok er een wonderlijk gezelschap, inclusief de hond Bolivár op weg naar een nieuw leven. Ze pikten ook nog een lifter op, Juan.

Een verhaal met hints naar de evangeliën, vooral Johannes (yo soy la verdad. Een jongetje dat begaafd en eigenzinnig is en iedereen om zijn vinger windt. Aan de ene kant kan het boek werken als een pleidooi voor de Jezus figuur, de Don Quichote. Aan de andere kant wekt David zoveel ergernis dat je alle begrip krijgt voor de mensen die staan aan de kant van de saaie orde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s