Wieslaw Mysliwski – De horizon

Een Poolse roman uit 1996, in 2017 in een vertaling door Karol Lesman in het Nederlands uitgekomen bij Querido. We zijn het boek voorlezend begonnen, maar dat betrof ruim de eerste honderd pagina’s. Het is een wonderlijk boek dat in Polen speelt tijdens de oorlog (een beetje) en vooral de jaren erna.

Het verhaal dat begint en eindigt met een foto, wordt in de ik-persoon, Pjotrius, verteld, maar wel op een bijzondere manier. Sprongen door de tijd vinden heel abrupt plaats op een manier die of vervreemdend of betoverend werkt. Scènes kunnen lang zijn en langdradig worden. Het effect is wel dat ze daardoor goed ingepeperd worden en een deel van mijn geheugen innemen, een groter deel dan menig passage uit andere boeken.

Zo is er de dan nog grote familie die op het platte land in één huis woont en kip eet. Ze eten, zuigen, rommelen tot alles op is. Zo’n beschrijving van een maaltijd had ik nog niet meegemaakt.

Later is de familie verhuisd naar een souterrain aan de rand van een stadje op een berg. Ze wonen niet aan een straat maar aan een trap die naar dze stad leidt. Boven hen wonen de zusters Ponka, twee tangoliefhebbers die gaandeweg prositiuees blijken te zijn. De vader is officier geweest, maar sinds terugkeer uit de oorlog niet meer gezond geweest. Hij sterft voordat Pjotr gaat studeren.

Onderhand is het land onder Sovjetsfeer gekomen en er is een verhaal dat daar over gaat. Piotrek moet vanuit school een voordracht houden in een fabriek ter ere van de verjaardag van Stalin. Volwassenen vinden het stom dat hij zoiets doet en zelf is hij te jong om hier kritische vragen over te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s