De Geschiedenis van Europa 1300-1600 Karsten Alnaes

Het is even geleden, maar ik kan me herinneren dat ik de recensie las van dit eerste deel van een serie. Nu heb ik het deel van de biep geleend en grotendeels gelezen met het idee context te verwerven met betrekking tot de reformatie. Dat is prettig gelukt.

Dit is een prettig toegankelijk boek dat de geschiedenis niet alleen benadert vanuit de hoofdpersonen zoals pausen, koningen en keizers. Er is aandacht voor het dagelijkse menu door deze periode heen, voor de pest, ontdekkingsreizen, voor economische ontwikkelingen en culturele zaken. En dan wordt er ook nog terecht melding gemaakt van filosofische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Copernicus, Kepler en Gallileï worden behandeld.

Als voorlopers voor de reformatie komen Wiclife en Hus prima aan bod. Er is ruim aandacht voor Erasmus en Loyola.

Kortom, een heel toegankelijke inleiding in deze periode. Leuk is ook dat de schrijver een Noor is waardoor er soms dingen net anders worden weergegeven dan vanuit een Nederlandse context. Zo was ik als Nederlander als het om de tweede helft van de 16e eeuw ging uiteraard vooral bezig met de opstand tegen de Spanjaarden. Eigenlijk had ik nooit goed door dat de Spanjaarden bezig waren met een veel groter project: De strijd tegen het Engeland van Elisabeth I met Francis Drake als veel grotere zeeheld dan de Ruyter een eeuw later. De burgeroorlog in Frankrijk heb ik ook nooit zo helder voor ogen gehad ook al wist ik natuurlijk wel van de Bartelomeüsnacht. Veel Europeanen, zowel katholieken als protestanten, wendden hun gezicht in afschuw af. Waardoor kon het tot zulke catastrofes komen? ….De vrome christenen keerden niet hun andere wang toe, maar trokken het zwaard. Mensen in heel Europa dachten over dit soort dingen na en gingen twijfelen aan de waarde van het geloof in God. Daarmee was de kiem van het secularisme gelegd (589). Die had ik nog niet eerder gehoord en ik vraag me af of dit een breed gedeelde mening is. Kan me er wel wat bij voorstellen.

Deel II van het boek heet: Negen verhalen uit Europa. Heel aardig, door middel van deze verhalen, close-ups eigenlijks, wordt de geschiedenis voorzien van illustraties. Fijn, maar die heb ik niet allemaal gelezen. Het maakt het boek des te toegankelijker voor de medemens die eigenlijk helemaal niet zit te wachten op op de dik boek over deze periode…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s