Arnon Grunberg – Vriend & vijand; decadentie, ondergang en verlossing

Nieuw licht, dat is de naam van een nieuwe filosofische pamflettenserie van Frank Meester en Coen Simon uitgegeven door Prometheus. In deze serie is er dus een soort pamflet uitgekomen van Grunberg. Hij heeft van de genoemde lieden de vraag gekregen of we hier in het Westen decadent zijn en of hij op die vraag wil ingaan naar aanleiding van Het begrip politiek van Carl Schmitt. Dat heeft hij dus gedaan.

Het resultaat is een boekje van het formaat boekenweekgeschenk met een lastig leesbare tekst. Het komt op mij over als een moedige tekst en een tekst die aan het denken zet en waar ik het na eerste lezing niet echt mee eens ben.

Ja, we zijn decadent en dat komt omdat we geen vijanden willen. In het Westen willen geen vijanden omdat we geen oorlog willen. Omdat we geen vijanden en geen oorlog willen is er geen sprake van echte politiek. We willen vermaakt worden en dat is het. Dat levert een soort maatschappelijke slapte op.

Dat is waar het boekje over gaat en daarmee doe ik het meteen ernstig tekort want zo simpel wordt het niet gebracht. Hoe dan ook, ook al is dit kort door de bocht, het is een verhaal dat me niet meteen aanspreekt. Het geeft wel te denken. Opmerkelijk ook dat Grunberg er een heel eind in mee lijkt te gaan.

Het is een fascinerend essay dat de hersenen aanzet op het vlak van de politieke filosofie. De stijl is niet helder, soms op het hermetische af. Wat dat betreft is het beter toeven met Popper. Maar, ik zal het gewoon nogmaals moeten lezen om er wat meer over te kunnen zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s