Robert Graves – I, Claudius

De roman is me in het Engels voorgelezen door mijn privé-voorzezer (v) en dat viel deze keer niet mee. Op zich is de taal van Graves helder en prettig, maar de roman staat zo boordevol namen en intriges dat het soms niet eenvoudig was om het allemaal te volgen.

Ǵraves was een begenadigd en veelzijdig man en vooral kenner van de Griekse en Romeinse klassieken. Zo hebben we hier zijn boek met Grioekse mythen in de kast staan.

In deze roman heeft hij zich baserend op in ieder geval Suetonius vanuit de persoon van de latere sotterende en hoempelende keizer Claudius, de zoon van Germanicus, een geschiedenis over de voorgaande keizers geschreven. Nou ja, geen echte afstandelijke geschiedenis, maar een spannend verhaal waarin hij zelf ook een rol speelde. Omdat Claudius niet deugde voor fysieke zaken was hij al jong geïnteresseerd in geschiedenis en zo is dit verhaal niet gek.

Het boek begint zoals meteen duidelijk wordt met de kindertijd van Claudius. Zijn vader Drusus leeft nog net als zijn broer Germanicus en Augustus. Wat erger is, zijn grootmoeder Livia leeft ook nog en dat blijkt een wrede intrigant te zijn. Ook wanneer Tiberius aan de macht is, blijft haar invloed enorm. Tiberius ontpopt zich meer en meer als een afstandelijke meedogenloze achterdochtige heerser. Een belangrijk deel van zijn regering verblijft hij buiten Rome. Met regelmaat komt er een bericht wie er ter dood gebracht moet worden of wie het advies krijgt zelfmoord te plegen. Familieleden worden niet gespaard. Hij wordt na misschien door hem te zijn vermoord opgevolgd door Gaius Cligula. Kon het nog gekker, nog wreder!? Ja het kon nog gekker en nog veel wreder. Het boek eindigt met de geslaagde moordaanslag op Caligula. Tegen wil en dank – eigenlijk was hij liever teruggekeerd naar de Republiek – wordt Claudius de nieuwe keizer. Er is één reden om daar toch blij mee te zijn: Hij heeft nu onbeperkt toegang tot alle bronnen om zijn geschiedkundig werk voort te zetten waarvan de lezer het resultaat in handen heeft…

Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1934. In dat jaar kwam ook het vervolg uit: Claudius the God. Dat houden we voor een ander moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s