Accordeonpraatjes

Mijn knoppenaccordeon b-griff is nooit onderhouden. Ik ben dus vandaag naar van Willigen in Barneveld gefietst om het instrument daar achter te laten voor een beurt. Ik kom daar niet heel vaak, de laatste keer moet zeker zeven jaar geleden zijn geweest. Alle reden om een praatje te houden. zo begreep ik dat:

  • Het aantal B- griff spelers afneemt. Het is letterlijk een uitstervend fenomeen. Sterker, de verkoper had nog niet eerder zo’n jeugdige (ha, ha) knoppenspeler ontmoet. Dat was mogelijk wat overdreven, maar dan nog steeds opmerkelijk.
  • C- Griff wel is gepropageerd; dat zou voordelen hebben bij heel deftige instrumenten zodat je de melodie en bas- kant kunt wisselen.
  • Het zo blijkt te zijn dat B- griff spelers vooral in Nederland zitten en ergens ver weg in Rusland. Verder wordt er in andere systemen gespeeld.
  • Hij meer wist over de accordeonzaak uit Amsterdam. Ik vertelde dat ik mijn eerste accordeon, de Paolo Soprano, had gekocht in Amsterdam. Ha, zei de verkoper, bij Jan Timmermans op de Bilderdijkstraat. Die straatnaam herkende ik in deze context. Dat moest ‘m dus inderdaad zijn. Hij vertelde dat de zaak in 1989 ten onder is gegaan omdat er een groot bedrijfspand was betrokken met veel personeel (en misschien ook wel omdat heer Timmermans te veel vrouwen moest onderhouden). Op een site met herinneringen aan Amsterdam kwam ik de volgende anonieme tekst tegen: Dag Leo, Wat apart, heel toevallig kom ik op deze site en kom de naam Timmermans tegen. Ik ben boven de accordeonwinkel op nr, 138 geboren en opgegroeid. Ik heb daar ruim 20 jaar gewoond. Mijn opa heeft nog een tijd beneden bij Timmermans gewerkt, ik denk dat jouw overgrootvader toen de eigenaar was met later zijn zoon Jan en er liep nog een Ad rond maar was geen familie, geloof ik. Later hebben ze ook nog een platenzaak gehad op nr. 140 die jouw overgrootmoeder runde. Frits Kemper woonde met zijn gezin op 136 1hoog naast ons. Ik denk, dat jouw vader mijn buurjongen was maar ik had daar geen contact mee, hij was een stuk jonger dan ik.
    Leuk ineens al die herinneringen, die weer boven komen.
    Overigens kom ik ook nr. 36 tegen als adres van de winkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s