Margaret Atwood – The Handmaid's Tale

Daar kon ik niet meer omheen, zeker toen ik het boek (1985) in de Kringloop tegenkwam. Aanleiding voor alle publiciteit was de publicatie van het vervolg, The Testaments en afgelopen oktober, het gegons over het mogelijk toekennen van de literatuurNobelprijs aan Atwood.

Ik heb het boek dus gelezen en vond het prachtig. Het boek bestaat uit een enorme hoeveelheid redelijk korte brokjes waardoor langzaam een toekomstige religieuze dictatuur uit de doeken wordt gedaan. In het laatste hoofdstuk blijkt het eigenlijk een soort raamvertelling. De roman speelt in de nabije toekomst, maar het laatste hoofdstuk, Historical notes on The Handmaid’s Tale, nog eens anderhalve eeuw later, wanneer er een symposium wordt gehouden over het boek. De Tale blijkt ingesproken op cassettebandjes en tijdens het symposium gaat het over de historische betrouwbaarheid en zo.

Er is, zo blijkt, een religieus georiënteerde dictatuur onstaan, Gilead, op het moment dat samenlevingen mede door een sterk gedaald inwoneraantal in ontreddering waren. Het is een repressief regiem dat teert op terreur en strenge regels. Vrouwen die al eerder getrouwd waren of leven met mannen die eerder getrouwd waren zijn weggehaald van hun partner en kinderen om te beginnen heropgevoed in een soort bijbelse zin, hoewel dat bijbelse wel heeeel selectief is. Een belangrijke tekst is dat Bilha op de schoot van Jacob zou baren. Dat is precies wat er gebeuren moet. Vrouwen worden tijdens ceremonies zwanger gemaakt en moeten dan baren op schoot van de vrouw van de ‘commander’. Deze vrouwen, en dus ook de hoofdpersoon die de bandjes heeft ingesproken, leven in een kloosterachtige situatie zonder boeken, veelal zwijgend, zonder kranten of films.

Er worden nieuwe termen gebruikt die vaak deel uitmaken van het onderdrukkende systeem. Compucheck, compuphone, econowifes (34), unwoman, unbaby…

Er ontstaat een raar ongelijkwaardig contact met de commander en er blijkt verhuld verzet te zijn dat leidt tot de arrestatie van de handmaid of toch misschien haar bevrijding…

Een indrukwekkende roman wat mij betreft over een religieuze dictatuur en zo bracht iemand ter sprake, misschien ook wel over humaniteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s