Annet Schaap – Lampje

Huh, een kinderboek!? Jazeker, het is me op prachtige wijze voorgelezen en ik heb intens meegeleefd met het verhaal dat in 2018 de Woutertje Pieterse prijs heeft opgeleverd.

Het is een prachtig en ontroerend verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter; een man die voorheen piraat was, maar in een gevecht om een vrouw – de latere moeder van lampje – zijn been heeft verloren om vervolgens om te scholen. En daar hebben we meteen een leuk ding aan dit boek. Hier kom je als lezer pas veel later achter. Het is dus een boek met aanvankelijk veel open ruimte, die later door effectieve flash-backs wordt ingevuld.

De taal is eigentijds en gedetailleerd. Het verhaal speelt in een onbepaald land aan zee en in een onduidelijk verleden. Je kunt concluderen dat het zo’n dikke honderd jaar geleden moet zijn geweest, maar eigenlijk doet dat er niet toe.

Wat betreft emoties komen de lezer en de luisteraar voldoen aan hun trekken. Het gaat om droefenis, angst, loyaliteit, vriendschap, boosheid, compassie en vast nog meer. En waar het boek dan verder over gaat? Nee zeg, lees het zelf maar.

Bijzonder dat iemand die bekend is geworden als illustrator zo’n fijn boek bleek te kunnen schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s